Lakoniczny przewodnik po zmodernizowanej fabryce, gdzie wytwarza się artykuły spożywcze

Kiedy w domu pojawiają się goście, to gospodarze raczą przybyszów czym chata bogata. To wtedy na ławach lądują mniej lub bardziej zmyślne potrawy oraz, obowiązkowo, kawa i herbata czarna. Tak już przyjęło się w rodzimej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, kiedy do domu wchodzą sąsiedzi lub kompani. W takich sytuacjach nieczęsto zastanawiamy się, jak powstały towary, które stawiamy przed przybyłymi.


badania w laboratorium
Author: Iqbal Osman
Source: http://www.flickr.com
A zatem zróbmy to teraz. W wielu fabrykach, w których produkuje się towary do spożycia, znajdują się różnego rodzaju urządzenia, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w pozostałych gałęziach ojczystego oraz międzynarodowego przemysłu, ale, jak już nadmieniliśmy, skupiamy się tutaj jedynie na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: polecane liofilizatory.

Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz ujmując sprzęt, który służy do zagęszczania różnego typu substancji. Znajdziemy go na terenie przedsiębiorstw, które zajmują się wyrobem konfitur owocowych, marmolad wysoko słodzonych, soków truskawkowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed przybyłymi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.

Kolejnym sprzętem, który stanowi obligatoryjny element wyposażenia wielu fabryk, w których wytwarza się żywność są liofilizatory. W tych maszynach przeprowadzany jest proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu artykułu, a następnie jego wysuszeniu. Na przykład, rzeczony proces produkcyjny znalazł zastosowanie w produkcji kawy w granulkach. Dla zainteresowanych tematem: http://www.donserv.pl/katalog-produktow/wyparki-rotacyjne.html.

Chociaż liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to zwykły polak proces liofilizacji będzie łączył praktycznie tylko i wyłącznie z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A gotowy już artykuł trzeba odpowiednio przechowywać, gdyż w przeciwnym przypadku ulegnie on skamienieniu. Przyczyna takiego zjawiska bywa banalna: proces liofilizacji sprawia , że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.


Skruber K-415
Author: www.donserv.p
Source: www.donserv.p
Przetwarzanie pożywienia na masową skalę staje się teraz powszechną praktyką. Pomimo tego że dietetycy ostrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym nie byłoby takich towarów na kuchennych regałach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta w granulkach, ale taki argument zupełnie nie przemawia do smakoszów kawy rozpuszczalnej.